top of page

Om du har stagnert i norsklæringen er C1-kurset som tar deg videre

Cathrine M

Vi har tatt en prat med lærer Olaf Anker Mikkelsen ved C1-norskkurset. Han forteller hvem kurset passer for, hvordan han og Briga jobber for å løfte deltakernes norsknivå, og hvilken verdi det gir for dem som fullfører. 


– Hva skiller C1-nivået fra B1 og B2? 

– På B1 og B2 har man lært det meste av grammatikken og kan uttrykke seg i hverdagslige situasjoner. Men det betyr ikke at språket er flytende.


– På C1-nivå jobber vi med nyanser – hvordan du tilpasser språket til ulike situasjoner, hvordan du uttrykker deg mer naturlig og presist, og hvordan du skriver komplekse tekster med god struktur. Det handler om å gå fra å «klare seg» på norsk til å virkelig beherske språket. 

 

– Hvem passer C1norskkurset for? 

– Det er for dem som allerede bruker norsk i hverdagen, men som føler at de mangler flyt og trygghet. Mange har norsk som arbeidsspråk, men sliter med å forstå teknisk fagspråk eller avanserte uttrykk på jobben. – Andre ønsker å bli bedre skriftlig for å kunne skrive jobbsøknader, formelle e-poster eller rapporter uten å måtte tvile på om språket er riktig. Kort sagt: Det er for dem som vil videre. 

 

– Hva fokuserer dere mest på i undervisningen? 

– Vi dekker alle ferdigheter – lesing, lytting, muntlig og skriftlig – men den største utviklingen skjer ofte på det skriftlige. Mange har aldri fått skikkelig opplæring i hvordan man strukturerer en lengre tekst på norsk. – Vi jobber med hvordan man bygger opp argumentasjon, bruker bindeord riktig, og hvordan man tilpasser tonen i skriftlig kommunikasjon. I tillegg trener vi på idiomatiske uttrykk og mer avansert ordforråd, slik at språket blir mer naturlig. 



Olaf Anker Mikkelsen er en av lærerne på C1-kurset. her svarer han på hvordan kurset forløper seg og hva su som deltaker kan forvente deg.
Olaf Anker Mikkelsen er en av lærerne på C1-kurset. her svarer han på hvordan kurset forløper seg og hva su som deltaker kan forvente deg.

 

– Hvordan er kurset lagt opp? 

– Det går over åtte uker, med undervisning to kvelder i uka. Deltakerne har ofte krevende jobber og familieliv, så vi legger opp til en intensiv, men realistisk progresjon. Noe av det viktigste er at deltakerne faktisk bruker norsk aktivt mellom timene – det er slik de virkelig tar steget videre. 

 

– Hva kan deltakerne forvente av utvikling underveis? 

– De fleste merker fremgang ganske raskt, spesielt i skriftlig produksjon. I starten kan det føles utfordrende, men etter noen uker blir de tryggere på å skrive lengre tekster med bedre flyt. Mange opplever også at de plutselig forstår språknyanser de ikke la merke til før, og at de kan delta i mer avanserte samtaler uten å føle seg usikre. 

 

– Kan du gi et konkret eksempel på en vanlig utfordring deltakerne møter – og hvordan dere jobber med den? 

– Mange skriver korrekt, men opplever at norsken deres ikke høres naturlig ut i jobbsammenheng. Et typisk eksempel er e-poster – de kan være grammatikalsk riktige, men føles stive eller upersonlige. – Vi jobber med å tilpasse språk til ulike situasjoner – hvordan du skriver til en sjef kontra en kollega, og hvordan du får riktig tone i en formell tekst. Dette er en ferdighet mange trenger, men som sjelden blir prioritert i språkopplæring. 

 

– Noen føler at de ikke har tid til et språkkurs ved siden av jobb. Hva vil du si til dem? 

– De fleste av våre deltakere er i full jobb og har et travelt liv, men nettopp derfor er dette kurset verdt det. Det gir struktur og målrettet trening, noe som er vanskelig å få til på egen hånd. Mange har forsøkt å forbedre norsken sin på egen hånd, men opplever at de trenger et lite press og et faglig opplegg for å komme videre. 

 

– Hva kan deltakerne forvente etter at de har fullført kurset? 

– At de forstår komplekse tekster bedre, eller at de endelig kan skrive en søknad uten å føle seg usikre. Det viktigste er at de føler seg mer selvsikre og selvstendige i språket – og det er akkurat det vi ønsker å oppnå. 

 

– Har du noen råd til dem som vil nå C1-nivå? 

– Bruk norsk aktivt hver dag. Les tekster som utfordrer deg – ikke bare lettleste nyheter. Hør på norsk radio, podkaster og se norske programmer. NRK-kanalen, på både tv og radio, er en gratis og god kilde til godt innhold. Og viktigst av alt: Snakk og skriv så mye du kan, selv om det føles krevende. Den som tør å bruke språket aktivt, lærer raskest. 

 





Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med Murtaaz:




 
 
 

Comentarios


bottom of page